Великобритания би подкрепила Украйна, ако тя успее да прескочи плана за

...
Великобритания би подкрепила Украйна, ако тя успее да прескочи плана за
Коментари Харесай

Лондон иска улеснено влизане на Украйна в НАТО

Великобритания би подкрепила Украйна, в случай че тя успее да прескочи " проекта за деяние за участие " на НАТО и да се причисли към Алианса посредством банален развой. Това съобщи министърът на външните работи на Обединеното кралство Джеймс Клевърли на Конференцията за възобновяване на Украйна в Лондон на 21 юни.

" Мисля, че позицията на Обединеното кралство ще бъде доста, доста подкрепяща, в случай че преминем от проекта за деяние за участие, като признаем, че предлагането и към Швеция, и към Финландия не изисква това, а украинците демонстрираха уговорката си да реформират армията за условието за участие в НАТО посредством дейностите си на бойното поле ", съобщи Клевърли.

" Мисля, че всички съдружници от НАТО признават това ", добави той, представен от Гардиън.

На 17 юни обаче президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че няма да облекчи пречките пред участието на Украйна в НАТО, защото страната би трябвало да дава отговор на същите стандарти като останалите членове, припомня Киев индипендънт.

" Смятам, че те са създали всичко, обвързвано с демонстриране на способността за военна съгласуваност, само че има един въпрос - сигурна ли е тяхната система? Дали не е корумпирана? Отговаря ли на всички стандарти, на които дава отговор всяка друга страна в НАТО? ", попита Байдън.

Позицията му опонира на предходни известия, съгласно които той е подкрепил предлагането на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг да разгласи, че не е належащо Украйна да ползва " проект за деяние за участие ", с цел да се причисли към НАТО, оповестява Axios.

Ако другите съдружници одобряват предлагането на Столтенберг, Украйна ще последва пътя на новия член Финландия, която пропусна процеса " проект за деяние за участие ". Това е стратегия, която дава " препоръки, помощ и практическа поддръжка ", съобразени с неповторимите потребности на всяка страна, която желае да извърши условията за присъединение към военния съюз.

Украйна подаде молба за ускорено присъединение към НАТО на 30 септември, откакто Русия нелегално съобщи, че е анексирала украинска територия. Въпреки това, до момента в който войната на Русия против Украйна не завърши, вероятностите на страната за дефинитивно участие в НАТО остават несигурни. Столтенберг към този момент съобщи, че Киев няма да получи покана за Алианса по време на срещата на върха във Вилнюс през юли.

Междувременно стана ясно, че Румъния поддържа участието на Украйна в НАТО. Това съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба, който се срещна с сътрудника си от Букурещ – Луминица Одобеску и изрази признателност към румънските сътрудници.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР